Abdelhak Lahouaichri avgår Foto: SVT

Abdelhak Lahouaichri avgår

Uppdaterad
Publicerad

Abdelhak Lahouaichri lämnar posten som ordförande i Muslimska föreningen i Ljungby. Detta efter att han har fått ta emot hot efter att ha jämfört Israel med Hitler.

– Jag behöver försvar nu. Jag står framför polisen och jag behöver en skyddad identitet därför att jag är rädd för mitt liv, säger han.

Hävdar missförstånd

Det var i en intervju i tidningen Smålänningen tidigare i veckan som Abdelhak Lahouaichri kritiserade Israel:

– Israel är de största terroristerna och det judarna gör nu mot Palestina är värre än det Hitler gjorde mot judarna. Kaplan har helt rätt och borde inte ha avgått, sade han då.

Själv menar han att det var ett missförstånd.

– Jag har inte kritiserat judar, vi har inte problem med dem. Vi kan äta deras mat, vi är kompisar med dem, de är våra grannar. Och vi öppnar våra armar för att krama judar och alla människor, säger han och fortsätter:

– Men jag har kritiserat Israels politik och Israel är ett land som har en politik som kan tåla kritik och måste tåla kritik.

Hot från hela landet

Efter publiceringen har han fått ta emot hot från olika delar av landet.

– Folk ringer från Sundsvall, från Umeå och från Haparanda och hotar mig och säger: ”Stick till ditt jävla land din jävla invandrare”.

Nu väljer han alltså att avgå efter två år som ordförande i muslimska föreningen i Ljungby.

– Jag är ledsen, jag är mycket ledsen. Jag väntade mig inte en sådan reaktion.

– Jag är öppen och kommunen känner mig bra och vet vad jag gör för jobb här i kommunen. Jag kämpar mot extremism och jag är här i Ljungby för att kämpa mot IS-grupperna. Jag ska lämna Ljungby kommun till sitt öde.

”Folk har missförstått artikeln”

Men står du fast vid det du sa i Smålänningen, den jämförelsen mellan Hitler och Israel?

– Jag har kontaktat dem nu jag har pratat med samma person och sagt att folk har missförstått den här artikeln. Folk glömmer att de läser vad en invandrare som inte är född svensk har sagt. Jag kan inte vara mer svensk än svenskarna. Jag är inte perfekt på språket. Jag kom till Sverige när jag var 35 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer