Aboozar Nazari skildrar sin flykt i bok. Foto: Emily Elfving/SVT

Aboozar skildrar sin flykt till Sverige i en bok

Uppdaterad
Publicerad

Året var 2015 när Aboozar Nazari och hans fyra vänner flydde till Sverige från Iran. Nu släpper han en bok om upplevelserna, i samband med Kalmar Stadsfest.

Aboozar Nazari är 19 år och har bott i Sverige sedan 2015, då han tillsammans med fyra vänner flydde från Iran. I samband med Kalmar stadsfest släpper han boken ”24 dagar till ett nytt liv” som skildrar en ensamkommandes flykt, tankar och upplevelser under resans gång.

– Den handlar mest om en ung kille, en flyktings drömmar och om afghaners situation i Iran och Afghanistan. Och det handlar om de händelser som hände på vägen. Jag skrev om min resa till Sverige, säger Aboozar Nazari.

Aboozar Nazari berättar att han först inte hade planerat att skriva en bok. Men på grund av flyktingarnas situation började han skriva boken ett år senare, för att uppmärksamma människor om hur svårt det kan vara.

– Det var inte så lätt att lämna vårt hemland och lämna vår familj. Det är liksom att lämna allt kan man säga. Jag hoppas bara de ska förstå våra känslor, säger han.

Resan tog 24 dagar

Aboozar Nazari berättar att resan var svår och att ingen av dem hade upplevt några liknande upplevelser innan. Att resan tog 24 dagar och att han mötte ett nytt liv i Sverige, ligger till grund för bokens titel.

– Det var ett nytt liv för mig. Det var nytt för att jag har träffat många nya människor i Sverige, nya traditioner och nya kulturer.

Kommer släppas ett studiematerial

I samarbete med Vombat Förlag, Studieförbundet Bilda, Songlines och Kalmar Stadsbibliotek kommer även ett diskussionmaterial att släppas till boken. De har arbetat fram materialet med hjälp av ungdomar och tanken är att det ska användas i skolor, där ungdomar ska kunna diskutera och dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi jobbade omkring boken och de frågor som finns i boken. Det handlar mest om ungdomar, säger Aboozar Nazari.

Boken kommer att släppas i samband med stadsfestens sista dag då även poeten och författaren Bob Hansson kommer att läsa ett stycke ur den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer