Foto: Karin Ahlgren

Ibbe får hjälp från advokat

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna för att utvisade Abrahim ”Ibbe” Jabateh ska få stanna i Sverige har rönt stor uppmärksamhet senaste veckan. Nu ska han få advokathjälp.

Det har snart gått en vecka sedan hundratals elever demonstrerade utanför polisstationen i Hultsfred för att 18-åriga Abrahim ”Ibbe” Jabateh ska få slippa utvisning och få stanna i Sverige.

Under veckan som gått har Ibbe fått stöd från många och kanske oväntade håll.

”Ibbe” utvisas

Hjälp från advokat

– Det är flera advokater som har hört av sig till mig och vill hjälpa mig, säger han.

Så för ett par dagar sedan blev det klart att han får en advokat som hjälper honom i hans strävan att få stanna.

Uppvuxen i Guinea

Ibbe är utvisad till Liberia, där han bara har bott som bebis. Sex månader gammal lämnade hans föräldrar bort honom till mormodern i grannlandet Guinea, där han bodde tills han var elva. Tillsammans med sin farbror kom han till Sverige 2006 och flyttade första åren runt mellan olika platser i Småland och har bott hos tre olika fosterfamiljer.

För fem år sedan kom han till sin fosterfamilj i Sliverdalen utanför Hultsfred, där han har bott sedan dess. För fyra år sedan fattade Migrationsverket beslut om att han inte får stanna i Sverige, ett beslut som blir aktuellt nu när han fyllt 18 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Ibbe” utvisas

Mer i ämnet