På förpackningen står det 5,9 procent, men på burkarna 3,5 procent Foto: Malin Gustavsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Köpte starköl – kom hem med folköl

Uppdaterad
Publicerad

En familj från Nässjötrakten åkte till Puttgarden i Tyskland och köpte tio flak starköl. Väl hemma upptäckte de att förpackningarna innehöll folkölsburkar.

Familjen, som inte vill skylta med sitt namn, bor i trakterna kring Nässjö. De gjorde nyligen som så många andra och åkte till Puttgarden för att fylla på sitt ölförråd. 80 mil i bilen blev det, och på det två färjeresor. Väl på plats bestämde de sig för att köpa Åbros 5,9-procentiga öl.

80 mil för folköl

Men när de kom hem och öppnade första lådan blev de häpna. Allt de plockade upp var nämligen vanliga svenska folköl.

-80 mils bilresa och två färjeresor för att köpa öl som jag lika väl skulle kunna köpa här hemma i affären. Det blev dyra öl, konstaterar kvinnan i familjen

-Vi har många tyska och danska gäster och det känns ju nästan lite pinsamt att bjuda dem på den här ölen.

När kvinnan tog kontakt med Åbro bryggeri i Vimmerby blev hon ännu mer förvånad. Hon fick då beskedet att de kände till problemet.

”Burkarna är felmärkta”

Men Åbro hävdar idag att kvinnan faktiskt fått rätt öl i burkarna, men att burkarna var felmärkta. Enligt Åbros vd Henrik Dunge blev det i augusti något fel med burkleveransen, något som nu utreds.

-Vi vet inte exakt vad som hänt, men det är ett antal pallar med ett par tusen öl som blivit felmärkta. Vi försökte stoppa burkarna men de var redan borta, säger Henrik Dunge till SVT Smålandsnytt.

SVT: Har ni fått många samtal från besvikna kunder?

-Förhållandevis lite faktiskt, säger Henrik Dunge.

Alla kompenseras

Henrik Dunge säger att det är ytterst sällan burkar blir felmärkta, och han garanterar alltså att det faktiskt är starköl som familjen har fått. Åbro har också erbjudit familjen att skicka in en burk för analys.

-Men det tänker jag nog inte göra, hur vet jag i så fall att de verkligen analyserar ölen? Det borde ju i så fall någon oberoende göra, säger kvinnan.

-Är det någon som känner sig lurad kommer vi självklart att kompensera dem, säger Henrik Dunge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer