• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Eriksson är den mordmisstänkte 27-åringens advokat. Foto: Kajsa Oscarson/SVT, Helmuth Petersson

Advokaten kritisk mot bevisföringen i mordrättegången: ”Blir lätt farlig”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Kjell Janneson vill visa att den mordmisstänkte 27-åringen var en del av det så kallade Norrlidengänget i Kalmar. Men det är gärningarna i sig som ska prövas – och inget annat, säger mannens advokat Johan Eriksson.

Under onsdagen inleddes rättegången om dödsskjutningen på Ängöleden i Kalmar. Åklagaren visade upp en tidslinje över hur knarkbeslag värda miljoner ledde till starten av en en våldsam konflikt.

Den huvudmisstänkte, en 27-årig man, är enligt åklagaren en central person i det löst sammansatta kriminella nätverket Norrlidengänget.

Skjutningar i Kalmar

Men att låta rättegången handla om eventuella gängkopplingar är farlig argumentation enligt advokaten Johan Eriksson, eftersom det inte går att försvara sig emot.

– Har han utfört de här gärningarna? Det är det som ska prövas och ingenting annat, säger han.

Johan Eriksson lyfte även kritiken i rättssalen under eftermiddagen.

– Vi har lyssnat på åklagaren i tre timmar. Ingenting av det som åklagaren presenterat har någonting med det att göra som rätten ska pröva, sade han.

Hör advokat Johan Eriksson och åklagaren Kjell Jannesson i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet