Veckan innan Ivos rapport beslutar ägarbolaget att dela ut tio miljoner kronor till ägarna. Foto: SVT

SVT avslöjar: Ägarna kände till Ivo-kritiken – plockade ut tio miljoner i vinst

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland kan nu avslöja att veckan innan Ivo kom med omfattande kritik mot vård- och omsorgsboendet i Tingsryds kommun gjorde ägarbolaget en aktieutdelning på tio miljoner kronor. Ägarna kände då till de allvarliga bristerna.

Den 4 juli i år beslutade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att lägga fram ett granskningsprotokoll som visar stora brister i verksamheten på det privata vård- och omsorgsboendet i Tingsryds kommun.

– Det är en uppenbart otrygg miljö för de som bor där, säger Lars Rahm, enhetschef på inspektionen för vård och omsorg till SVT Nyheter Småland.

Plockade ut miljoner

Veckan innan rapporten kom, den 25 juni, beslutade ägarbolaget att göra en stor aktieutdelning – på tio miljoner kronor.

Det kritiserade boendet i Tingsryd är det absolut största av den handfull omsorgsboenden i Småland och Västra Götaland som bolaget äger. Det visar nya dokument som SVT Nyheter Småland tagit del av.

Samtidigt som ägarna plockar ut stora summor känner de till de omfattande bristerna, enligt Ivo.

– Vi har kommunicerat med verksamheten för att de ska få lämna kommentarer och rätta eventuella fel. De har sett inspektionsprotokollet i god tid, så att innehållet inte ska vara en överraskning, säger Lars Rahm.

Hotas med vite på en miljon

Aktieutdelningen på tio miljoner kronor motsvarar en tredjedel av koncernbolagens uppskattade totala värde. Ivo har nu gett ägarna en omfattande lista på brister som måste åtgärdas, annars kan de få betala en miljon kronor i vite.

Det kritiserade vårdboendet har tidigare generarat miljontals kronor i vinster. Åren 2015 till 2017 gjorde de aktieutdelningar på över 12 miljoner kronor.

En av de som tagit beslutet om aktieutdelningen är boendets medicinskt ansvarige sjuksköterska och föreståndare. Vi har upprepade gånger sökt de ansvariga för vård- och omsorgsboendet för en kommentar, men de har valt att inte kommentera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är stökigt, smutsigt och ligger sprutor med uppdragna opiater när ambulanspersonalen kommer till boendet. Bilderna i inslaget är arrangerade. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserat vårdboende i Tingsryd

Mer i ämnet