Foto: TT

Äggledare sprack efter läkarmiss – kvinna akutopererades

Publicerad

Läkare vid Ljungby lasarett får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en kvinna behövde opereras akut för en sprucken äggledare.

Kvinnan sökte under förra året vård vid Ljungby lasarett för mindre blödningar efter ett positivt graviditetstest. Läkaren bedömde att det troligen rörde sig om ett missfall men kunde inte utesluta utomkvedshavandeskap. Kvinnan ombads göra ett nytt graviditetstest tre veckor senare och skickades hem.

Utomkvedshavandeskap innebär att ett befruktat ägg fastnar i äggledaren. Om äggledaren spricker kan det leda till ett livshotande tillstånd.

Ljungby

Över två liter blod i buken

Några dagar efter läkarbesöket förvärrades kvinnans tillstånd med buksmärtor och svimningskänsla och hon fördes med ambulans till Ljungby lasarett. Patienten lades in för observation men den aktuella läkaren gjorde varken någon gynekologisk undersökning eller ultraljudsundersökning.

Samma natt förvärrades kvinnans tillstånd och hon opererades akut. 2,5 liter blod hade då runnit ut i buken, till följd av att en av äggledarna spruckit.

IVO riktar nu kritik mot den första läkaren för bristfällig handläggning och menar att den andra läkaren inte levt upp patientsäkerheten då vare sig gynekologisk undersökning eller ultraljud gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet