På tisdagens träffades ett tiotal dataprogrammerare och andra problemlösare i Utvandrarnas hus för att ta samlingarna in i framtiden. Deras uppdrag är att komma på ett sätt att hantera flera tusen timmar av ljudinspelningar på kassetter för att bli tillgängliga för eftervärlden.
– Vi ser att AI skulle kunna ge forskningen stora möjligheter och det är det vi är och nosar på nu, säger Alexandra Stiernspetz Nylén, avdelningschef på Kulturparken i Växjö.
Intervjuade utvandrare
Ljudinspelningarna som är föremål för dagens hackathon gjordes av svensk-amerikanen Lennart Setterdahl som spelade in över 3 000 samtal med utvandrade svenskar i USA. Samtalen ska i ett första steg föras över från kassett till digitala filer för att sedan med hjälp av AI omvandlas till text.
Ålderdomligt språk
Och det här problemen uppstår. Intervjupersonerna blandar svenska engelska och talar dessutom ett något ålderdomligt språk som datorerna inte känner igen.
Målet med dagens hackathon är, enligt Daniel Ihrmark, lektor vid Linnéuniversitet, att komma närmare en lösning.
– Vi hoppas kunna få lite idéer om hur ett så här stort material ska kunna bli lite mer överskådligt och göra det enklare för folk att interagera med det, säger han.
I klippet berättar Daniel Ihrmark och Alexandra Stiernspetz Nylén om hur samlingarna kan bli mer tillgängliga med hjälp av AI.