Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Åklagare yrkar på fängelse för vapentjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avslutades rättegången gällande sex personer som bland annat stått åtalade för grovt vapenbrott och grovt inbrott. Åklagaren yrkar på minst två och ett halvt års fängelse för de fem som åtalats för grovt brott.

De samtliga åtalade är i 25-årsåldern och tre av dem ska ha brutit sig in i en villa i Väckelsång och stulit bland annat fem jaktgevär med tillhörande ammunition i augusti i år.

Tre av de sex inblandade är åtalade för grov stöld och grovt vapenbrott, två står åtalade för grovt vapenbrott och en person för vapenbrott i normalgraden.

– Om tingsrätten finner att de grova vapenbrotten är att betrakta som grovt, menar jag att samtliga åtalade för det grova vapenbrottet ska dömas till minst två och ett halvt års fängelsestraff, säger kammaråklagaren Marcus Sjöstrand.

Vapnen skulle säljas

En av de åtalade personerna är släkt med de boende i huset och utnyttjade sin kunskap om huset för att ta sig in i vapenskåpet. I förhör har kvinnan även pekats ut som drivande bakom inbrottet.

– Jag menar att hon är en av huvudgärningsmännen och har varit drivande i brotten. Hon har lämnat upplysningar som har möjliggjort brotten samt deltakigt. Hon har också ställt sig positiv till att de här vapnen skulle säljas på den svarta marknaden, säger han.

SVT Nyheter Småland sökte under dagen kommentarer från försvarsadvokaterna men utan resultat.

Dom kommer om en vecka.

I klippet ovan hör du åklagaren berätta om bland annat polisarbetet inför rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.