Hör åklagare Patrick Sonevang berätta om de starkaste bevisen för att pappans plan var att föra pojken utomlands. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Åklagaren om pappan till bortförda pojken: ”Han har planerat bortförandet”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på att den pappa som förde bort sin 6-åriga son från en familjehemsplacering på Öland 2019 döms till fängelse i ett år. Knäckfrågan för åklagaren har varit att bevisa att pappan skulle föra pojken utomlands. Lyckas han inte övertyga tingsrätten om det finns möjlighet att pappan slipper fängelse helt.

Pappan har erkänt egenmäktighet med barn – ett brott med upp till ett års fängelse i straffskalan, men som i regel ger ett kortare fängelsestraff eller villkorlig dom med samhällstjänst. Eftersom pappan satt två månader häktad efter händelsen finns alltså en chans att han kan tillgodoräkna sig den tiden och slipper fängelse – om han bara döms för det han erkänt.

– Det kommer bli en fällande dom, frågan är bara rubriceringen och straffet, säger Patrick Sonevang, åklagare.

”Betydligt allvarligare”

Under torsdagen hölls slutpläderingar i Kalmar tingsrätt. Åklagarens uppgift under rättegången har varit att bevisa att den idag 57-åriga pappan haft för avsikt att föra pojken utomlands, och därmed gjort sig skyldig till försök till grov egenmäktighet med barn.

– Det är betydligt allvarligare att föra barnet utomlands från barnets invanda miljö, säger Patrick Sonevang.

Åklagarens starkaste bevis är två vittnen som säger att pappan berättat att planen var att föra pojken till en plats utanför Europa. Att han tagit ut stora summor kontanter innan bortförandet och hade med sig pass och bytt kläder på pojken tyder även på detta, menar åklagaren.

– Han har planerat bortförande en längre tid, finansieringen och också de praktiska detaljerna, säger Patrick Sonevang.

Pappan: Kontanter var till bilköp

Pappan själv har i förhör under rättegången förklarat att bortförandet var allt annat än planerat, utan snarare en ingivelse han fick när han fick se sin son leka på lekplats utanför familjehemmet. Kontanterna var gåvor till de två äldre barnen för körkort, och pengar till ett bilköp som inte blev av. Pappan menar att de två vittnena, som pappan och pojken träffade när de övernattade i en lokal i Växjö, helt enkelt har missuppfattat vad han sa.

Åklagaren yrkar på att pappan döms till ett fängelsestraff mellan 8 och 12 månader. Dom väntas komma den 21 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.