Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åklagaren: ”Viktigt att vi klarar upp mord i en sådan här miljö”

Publicerad

Trots att en av de två tonåringarna som stod åtalade för mordet i Växjö 2021 friades helt är åklagare Emma Berge inte helt missnöjd med domen.

– Den som har skjutit har blivit dömd. Det är ju väldigt viktigt, säger hon till SVT Småland.

Att 18-åringen, som enligt åtalet körde elsparkcykeln som mördaren färdades på frias helt, är hon inte förvånad över. Dels för att han släpptes i väntan på dom, men också med tanke på bevisningen. 

– Bevisningen var ju starkare mot den andra misstänkta och tingsrätten har ju gjort en bedömning och tyckt att det inte räcker.

Mordet i Växjö

Fick alibi under rättegången

Under rättegången vittnade dessutom två personer om att de var tillsammans med 18-åringen vid tiden för mordet, vilket SVT Småland tidigare rapporterat om.

Men när det gäller 19-åringen konstaterar Emma Berge att rätten gör samma bedömning av bevisläget som hon själv. Särskilt vad gäller huvudvittnet som var med mordoffret när han sköts.

– Han har stått fast vid sina uppgifter hela tiden, och det som man har kunnat kontrollera stämmer med de iakttagelser som andra har gjort.

Hon är också nöjd med att det har gått att klara upp mordet trots att det skett i en gängmiljö.

– Det är ju bra, det är inte helt vanligt att man lyckas med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Växjö

Mer i ämnet