Inte en enda region eller ett enda landsting lever upp till kraven på akutvård. Foto: SVT

Ett besök på akuten i Växjö tar en timme längre än i Oskarshamn

Publicerad

Väntetiderna på akutmottagningarna fortsätter att öka i Region Kronoberg och i Landstinget i Kalmar län enligt Socialstyrelsen. Längst tid får man vänta på akuten i Växjö, 3 timmar och 16 minuter i genomsnitt. Orsakerna till längre väntetider är pressade vårdcentraler, fler som söker sig till akuten och även nya arbetsmetoder.

Akutväntetiderna fortsätter att öka i hela landet enligt Socialstyrelsens mätning som gjordes under perioden juni 2016 till maj 2017.

– Ja, de ökar generellt, med ytterst få undantag, men skillnaderna mellan akutmottagningarna är stora, säger Sevim Barbasso Helmers, utredare på Socialstyrelsen.

Och att det är skillnader mellan akutmottagningarna är tydligt i Småland. Kortast väntetid är det på Oskarshamns sjukhus där ett besök tar 2 timmar och 14 minuter.

Medan man på akuten i Växjö i genomsnitt får vänta drygt en timme längre, 3 timmar och 16 minuter.

Men de småländska akutmottagningarna har ändå kortare väntetider än genomsnittet i riket, som ligger på 3 timmar och 30 minuter.

Modernare metoder på akuten

Att väntetiden har blivit längre på akuten i Växjö de senaste åren, (en ökning med 11 minuter från 2016 till 2017), och att den är längre än i Oskarshamn, har flera orsaker menar ordföranden för regionstyrelsen i Kronoberg, socialdemokraten, Anna Fransson.

– Det är naturligtvis aldrig bra när någon får vänta för länge. Men vi har de senaste åren försökt jobba på ett modernare sätt där vi gör de undersökningar som behövs vid besöket, till exempel röntgen, blododling eller urinodling, och då behöver man invänta resultaten. Det kan innebära längre väntetider men patienten behöver då inte göra något återbesök, förklarar Anna Fransson.

Fler besök på akuten

Ytterligare förklaringar menar Anna Fransson är ett ökat söktryck på akuten i Växjö. Förra året hade man fyra procent flera patienter än året innan. Dessutom har vårdcentralerna fullt upp och försöker på sikt klara sig utan hyrläkare, och på sjukhusen har vårdplatserna blivit färre eftersom det saknas sjuksköterskor.

– Äldrehälsa Kronoberg är till exempel ett nytt projekt för att avlasta både vårdcentralerna och akutmottagningarna. Tanken är att de äldre ska få besök i hemmet istället för att åka till vårdcentralen eller in på akuten, säger ordförande för regionstyrelsen socialdemokraten Anna Fransson.

Fakta

Akutväntetider (medianvistelsetid), juni 2016 – maj 2017

Kalmar läns landsting:

Länssjukhuset Kalmar, 2 tim 54 min

Oskarshamns sjukhus, 2 tim 14 min

Västerviks sjukhus, 2 tim 27 min

Region Kronoberg:

Ljungby lasarett, 2 tim 32 min

Växjö lasarett, 3 tim 16 min

Riket 3 tim 30 min

Tid till läkarbedömning på akutmottagning, juni 2016 – maj 2017

Kalmar läns landsting:

Länssjukhuset Kalmar, 44 min

Oskarshamns sjukhus, 42 min

Västerviks sjukhus, 40 min

Region Kronoberg:

Ljungby lasarett, 50 min

Växjö lasarett, 55 min

Riket, 61 minuter

Akutvård berörs inte av vårdgaranti: Men om du blir akut sjuk eller skadad ska du få vård så fort som möjligt, oavsett var du befinner dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.