Carola fick sitt namn från namnsdagen som var när hon föddes. Foto: SVT

Carolas mamma dog vid födseln – nu matas den lilla älgen med nappflaska

Uppdaterad
Publicerad

På Markaryds Älgsafari springer det runt en liten föräldralös älgkalv som heter Carola. Hennes mamma dog kort efter födseln och nu har personalen blivit hennes nya föräldrar. I normala fall skulle Carola ha avlivats, men denna gången var inte det ett alternativ.

– Det är ovanligt att något sådant här händer på safarin, säger Robert Karlsson som jobbar på Markaryds Älgsafari.

Att ta hand om Carola är ett heltidsjobb. Personalen matar henne med råmjölken som man kunde ta från älgmamman innan hon dog. Matningen görs var tredje timme, även på natten.

– I vanliga fall brukar man avliva kalven när mamman dör. Det ville vi inte och man ser på henne att hon har det bra, säger Robert Karlsson.

Trygg med människor

Carola är bara några veckor gammal och kommer få matas med flaska i någon månad till. Om cirka tre månader får hon komma ut i älgparken bland de andra älgarna.

– Det positiva med att hon uppfostras av människor är att hon kommer vara trygg med turisterna som kommer till parken, säger Karl-Åke Karlsson som jobbar på älgsafarin.

Se klippet för att se Carola njuta av livet på Markaryds Älgsafari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.