Ålgräs. Foto: SVT

Ålgräs kan rädda Östersjön

Publicerad
Ålgräs är en blomväxt som länsstyrelsen i Kalmar och forskare vid Linnéuniversitetet hoppas kommer bidra till att återskapa förlorade havsmiljöer.

– Ålgräset fungerar både som skafferi och barnkammare för fiskar och bidrar till att ta upp näringsämnen ur havet, samtidigt som det genom sina rötter håller sandbottnen på plats, säger Rita B Jönsson som är marinbiolog vid länsstyrelsen i Kalmar.

Projektet med ålgräs och restaureringen av ålgräsängar i Kalmarsund och östra Öland drivs av länsstyrelsen i Kalmar och Linnéuniversitetet, och har beviljats 3,2 miljoner kronor från Havs- och vattenmyndigheten. Projktet kommer att bedrivas i fem år.

– Vi hoppas så klart att det här projektet på lång sikt ska förbättra miljön och återskapa de miljöer som funnits tidigare.

Ålgräset motverkar övergödning och tar hand om näringsämnen och förbättrar vattenkvaliteten.

Enligt Ingemar Andersson som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten försvinner sjögräsängar i samma takt som korallrev och regnskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer