Älgsafari slår besöksrekord

Uppdaterad
Publicerad

Den är exotisk, ståtlig och mytomspunnen. En skymt av skogens konung är en viktig del av Sverigeupplevelsen för många utländska turister. Branschen har hakat på. Älgsafari lockar tiotusentals personer varje år. Grönåsens älgpark, ett älghägn i Småland, kommer att slå besöksrekord i år.

Stulna älgskyltar var tidigare ett dyrt problem för Vägverket. På flera håll i landet har man sedan några år tillbaka slutat sätta upp varningsskyltar med älgsymboler och ersatt dem med vanliga varningsskyltar med tilläggstexten ”vilt”.

-De försvann ju bara, säger Maria Ottosson, informationsansvarig på Vägverket Sydöst.

Fascinationen för älgar är något som turistbranschen har tagit fasta på.

Under rubrikordet ”älgsafari” erbjuds en uppsjö av alternativ, från enkla älghägn där man för en femtiolapp kan klappa tama älgar, till bussresor i de småländska skogarna och exklusiva flerdagarsturer i Lappland.

-Jag har sett människor slänga sig på rygg och gråta av glädje när de har fått se en älg, säger Torbjörn Holmlund på Svansele vildmarkscenter i Västerbotten.

Älgbajs till salu

Grönåsens älgpark, ett älghägn i Småland, kommer att slå besöksrekord i år.

Över 80 000, berättar Inger Axelsson som driver parken. De allra flesta är utländska turister, som även är flitiga kunder i souvenirbutiken.

TT: Är det sant att folk köper älgspillning?

-Vi säljer älgskit på burk och som halsband. Men det är nästan bara svenskar som köper det, för att ge som present till tyska bekanta. Tyskarna själva köper mest typiska souvenirer som t-shirts och klistermärken, säger Inger Axelsson.

Äkta miljöer säljer

Det finns inga siffror på hur mycket just älgturismen omsätter, eftersom den är integrerad med annan form av turism. Men Dan Jonasson, generalsekreterare i

Ekoturismföreningen, upplever att det allmänt finns ett uppdämt behov utomlands av svenska vildmarksupplevelser. Det efterfrågas av researrangörer.

Han tror att äkta miljöer säljer Sverige bäst och jämför med Finland som har varit mer framgångsrikt inom det området.

Att satsa på just älg är naturligt.

-Det ska vara enkelt att ta del av men ändå vara karismatiska djur för en utländsk besökare. Älg finns det gott om och chanserna att få se en är stora, säger han.

Dröm och verklighet

Marcus Jonsson har satsat på älgsafari för små grupper i Bergslagen. Senast tillbringade han två dagar i skogen med besökare från Hongkong, Danmark och England.

-Vi såg 14 älgar så de var nöjda, säger han.

Men det är inte bara utlänningar som är intresserade av älgar. Marcus Jonsson har mest svenskar på sina turer.

Han menar att det inte heller är älgen i sig som blir den största behållningen av vistelsen i skogen, även om det är den ursprungliga anledningen till att man kommer. Förväntningar på att se djuret är så stora att den verkliga känslan nästan aldrig överträffar drömmen.

-Andra saker har man inga förväntningar på, som att baka bröd över öppen eld och plocka kantareller, steka och lägga på mackan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.