Arkivbilder. Foto: TT

Alkoholpåverkad ungdom lämnades ensam på pizzeria

Publicerad

Personal på ett stödboende i Mörbylånga lämnade en alkoholpåverkar minderårig ungdom ensam på en pizzeria. ”Oacceptabelt”, säger Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skjutsades två boende från ett stödboende i Mörbylånga till en restaurang för att äta pizza tillsammans. Ingen på restaurangen kontrollerade ålder när ungdomarna beställde vin till maten. När den medboende skjutsades tillbaka till boendet stannade den andra kvar för att hen ville äta upp sin mat. Hen sa att hen skulle ta bussen tillbaka till boendet, vilket personalen godtog.

Efter att ha lämnats ensam kvar på pizzerian fortsatte hen att dricka flera glas alkohol. När personal från stödboendet gick för att möta personen vid bussen vid 23-tiden på kvällen var hen inte där. Klockan ett på natten slog de larm till polisen och den då alkoholpåverkade ungdomen hittades först vid klockan tre samma natt.

”Det är oacceptabelt”

IVO anser att händelsen är mycket allvarlig och att boendet brustit i tillsyn. De skriver att både ungdomar och deras vårdnadshavare måste kunna lita på det finns resurser och kompetens i verksamheten som ger dem en trygg tillvaro. IVO menar att det är oacceptabelt att lämna en minderårig person ensam på det här sättet och kräver därför att verksamheten kommer att arbeta aktivt med att förhindra att något liknade inträffar igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet