Alla portar var stängda både på fram och baksidan Foto: SVT

All media portades av Ölands djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade granskningen av Ölands djurpark. Men inga journalister fick vara med, trots löfte från parkens vd Barbro Hägg.

Den 26 oktober träffades representanter från landets djurparker på ett krismöte i Jönköping. Efter SVT Smålandsnytts och P4 Kalmars avslöjanden om missförhållanden på Ölands djurpark, och Kalla Faktas rapportering om Parken Zoo i Eskilstuna bestämdes då att Svenska djurparksföreningen och europeiska EAZA skulle göra en granskning av parkerna.

Efter mötet fick Smålandsnytt för första gången en intervju med Ölands djurparks vd Barbro Hägg, som då sade att hon välkomnar en revision. Hon sade också att hon välkomnade all media att vara med.

SVT granskar Ölands djurpark

Körde in bakvägen

Men när det på måndagen var dags för Djurparksföreningens delegation att köra in på parken var media allt annat än välkomna.

– De körde in en bakväg, och när vi skulle köra in blev vi stoppade av en man som sade ”här kommer ni inte in”, säger Smålandsnytts reporter Ida Andersson.

Porten slogs igen

Ingen ville heller ge några intervjuer. Djurparksföreningens styrelsemedlem Ewa Wikberg, som tidigare berättat i Smålandsnytt varför revisionen är viktig, vevade bara ner rutan på bilen och berättade att ”Djurparken bestämmer om det blir några intervjuer”.

– Sen körde bilarna in och den stora stålporten slogs igen framför näsan på oss, säger Ida Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet