Allt fler vaccinerar sig mot allergier

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler människor väljer att vaccinera sig mot allergier. På Länssjukhuset i Kalmar märker man av det ökade intresset.

– Vi har gradvis ökat antalet patienter här på mottagningen under de senaste åren, berättar Karolina Forssén, överläkare på lung- och allergimottagningen på Länssjukhuset i Kalmar.

Antalet allergiker blir allt fler och det finns ännu inget tydligt svar på varför allergierna breder ut sig. Forskare tror dock att det kan ha att göra med att vi lever allt längre från naturen och de bakterier som tidigare bidrog till att göra oss resistenta mot allergener i vår omgivning. Astma- och allergiförbundet uppskattar att drygt 30 procent av Sveriges befolkning idag lider av någon form av allergi.

– Den vanligasta allergin som man vaccinerar sig emot är gräspollenallargi och lövträdsallergi – framförallt björk, säger Karolina Forssén.

Liten men växande grupp väljer vaccin

Man uppskattar att 200 personer per 10 000 invånare har en så allvarlig allergi att de skulle behöva vaccinera sig. Och trots att intresset för vaccinering växer så är det långt ifrån alla som borde vaccinera sig som faktiskt gör det. På lung- och allergimottagningen i Kalmar har man ett upptagningsområde som omfattar 160 000 individer, men man behandlar bara cirka 350 individer per år. Enligt Karolina Forssén saknar många vetskap om att det faktiskt går att vaccinera sig mot allergier. Men det finns även andra faktorer som bidrar till de låga vaccinationstalen;

– Vi är ett avlångt län och vi har mottagningen här i Kalmar. Det är långa resvägar för patienterna som då avstår behandling för att de har svårt att ta sig hit.

För vissa allergier är behandlingen dessutom väldigt krävande. Vid lövträdsallergi kan det till exempel röra sig om 35 till 40 sprutor utspridda över tre och ett halvt år.

– Man ska vara tillräckligt dålig för att genomgå det här – det blir himla många besök. De här patienterna är supermotiverade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.