Kommunen bildar tillsammans med Riksbyggen en kooperativ hyresgästförening för att kunna betala mångmiljonbeloppet. Foto: TT

Alla äldreboenden i Hultsfred ska renoveras – för 333 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga äldreboenden i Hultsfreds kommun ska renoveras, byggas om eller byggas till de kommande åren. Kostnaden för projektet landar på 333 miljoner kronor.

Fram till 2024 ska kommunen satsa tio gånger så mycket pengar på kommunens äldreboenden än vad de gjort de senaste åren.

Planen är att renovera och bygga till de befintliga boenden som i dag finns på fem orter i kommunen. Kommunen ska även bygga till 31 platser inom särskilt boende.

– Många av våra boenden är ju byggda eller renoverade på 80-talet. Vi behöver det här för framtiden. Man har andra önskemål i dag om hur man vill bo, säger Lars Rosander (C) som är kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Bildar kooperativ hyrestgästförening

För att det här ska kunna bli möjligt bildar kommunen tillsammans med Riksbyggen en kooperativ hyresgästförening. Ägandet och driften av äldreboendena hamnar då utanför kommunens ekonomi.

– Vi har råd i dag. Vi har ju under ett och ett halvt års tid gått igenom hur vi ska bygga och renovera. Det är en kraftfull satsning som vi gör, där vi skapar bra och attraktiva boenden för våra äldre, säger Lars Rosander.

Kommunen kommer att ha styrelsemajoritet i föreningen samt ge kommunal borgen, för att föreningen ska kunna låna de pengar som behövs för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.