Arkivbild. Foto: TT

Alla åtalade frias från diskriminering på krog

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom. En före detta krogägare i Växjö och fem anställda frias från misstankar om olaga diskriminering.

Nio kvinnor med asiatiskt ursprung nekades under vårvintern 2012 att få komma in på en restaurang i Växjö.

Fem av kvinnorna fick en motivering från dörrvakterna att de inte släpptes in på restaurangen därför att det påstods förekomma prostitution bland östasiatiska kvinnor. De fyra övriga kvinnor som stängts ute från krogen hade inte fått någon motivering. Det finns ingen misstanke att någon av de nio kvinnorna varit inblandade i prostitution, enligt rätten.

Kvinnor diskriminerades på krogen

Polisen hade varnat

Fem ordningsvakter som arbetade de aktuella kvällarna hade alla informerats av krogens ägare om att polisen hört av sig till ledningen.

Polisen hade varnat ägaren för att det förekom prostitution med kvinnor från ostasien på restaurangen, och att det var ägarens ansvar att se till att sådan brottslighet inte förekom. De anställda hade då uppmanats att vara vaksamma.

Inte någon av de tilltalade har, enligt domen, sagt att restaurangägaren uppmanat de anställda att stoppa thailändskor eller kvinnor med östasiatiskt utseende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor diskriminerades på krogen

Mer i ämnet