Foto: TT

Kraftig ökning av långa sjukskrivningar

Publicerad

Mellan år 2013 och 2017 blev antalet svenskar som var sjukskrivna i två år eller längre omkring fyra gånger fler. I Kronobergs län ökade siffran med 322 procent och i Kalmar med 293 procent.

Färska siffror från visar att långa sjukskrivningar har ökat markant i Sverige de senaste åren. Antalet svenskar som var sjukskrivna i två år eller längre blev fyra gånger fler under den senaste femårsperioden. Detta visar statistik från Försäkringskassan som sammanställts av det digitala hälsoföretaget Yogobe.

– Ohälsa och långa sjukskrivningar påverkar såväl individens fysiska och själsliga välmående som samhällsekonomin negativt. Därför måste den här oroväckande utvecklingen vändas, säger Peter Munteanu, vd för Yogobe i ett pressmeddelande.

Stor ökning i både Kronoberg och Kalmar

I Kalmar län ökade antalet sjukskrivningar som varade längre än två år med 293 procent och i Kronoberg med 322 procent mellan åren 2013 och 2017. En förklaring till ökningen skulle kunna vara att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen togs bort den 1 februari 2016. Det innebär att en person sedan dess kan vara sjukskriven med sjukpenning längre än två och ett halvt år, där den tidigare gränsen gick.

– En förbättrad folkhälsa kräver att de förebyggande och rehabiliterande insatserna blir mer effektiva. Dagens digitala verktyg för friskvård kan ge fler redskap för hållbar fysisk och mental hälsa. De är pedagogiska och kan användas av alla. Därför kan de på sikt bidra till att minska sjukfrånvaron, säger Peter Munteanu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.