Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bodil Ragnarsson och Vibeke Hyltén-Cavallius njuter av naturen vid Åsnens nationalpark. Kan ni höra vad det är för fågel som kvittrar i inslaget? Foto: Tomas Nyström

Dubbelt så många söker sig till naturreservaten

Publicerad
Som en följd av att bland annat konserter, konstutställningar och idrottsevenemang ställts in har andra aktiviteter känt av ett uppsving i popularitet. Att besöka naturreservat är en av dessa aktiviteter. Åsnens nationalpark i Kronobergs län har nästan haft dubbelt så många besökare i år jämfört med samma period i fjol.

9 286 besökare registrerades under mars och april förra året. I år var motsvarande siffra 14 402. Men även om Länsstyrelsen i Kronoberg har besöksräknare vid Åsnens nationalpark går det inte att säga exakt hur många som faktiskt har besökt nationalparken.

– Siffrorna är inte supertillförlitliga. Vi har nämligen bara fungerande besöksräknare vid två av nationalparkens tre parkeringar. Men vi kan definitivt säga att det är fler besökare än i fjol. Uppsvinget kan bero på coronapandemin. Nationalparken är också ny, så det kan vara det som gör att den lockar många besökare, säger Peter Mattiasson, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen Kronoberg.

Fler bilar på parkeringarna

Länsstyrelsen har inte besöksräknare i Kronobergs andra naturreservat. Men även där kan Länsstyrelsen konstatera ett uppsving i antalet besökare.

– Våra tillsynsmän besöker regelbundet naturreservaten och de ser att det är betydligt fler bilar på parkeringarna än tidigare år, säger Peter Mattiasson.

Hurtiga pensionärer

På parkeringen vid Åsnens nationalpark befann sig ett tjugotal hurtiga pensionärer när SVT:s reporter anlände. Pensionärerna ingår i en vandrargrupp som hållit ihop i tio år, och skulle precis ge sig iväg på en vandring genom ett stråk i nationalparken. SVT:s reporter hakade på.

Klicka på klippet för att se vandringen och för att veta varför antalet besök ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet