Foto: TT Bild

”Allvarligt brott med tjuvfiske”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tar inte anmälda fall av tjuvfiske på allvar, och är ofta dåligt pålästa om fiskerilagstiftningen, säger Thomas Lennartsson, förbundsordförande Sveriges fiskevattenägareförbund.

Organisationen Sveriges fiskevattenägareförbund samlar alla fisketillsyningsmän i Sverige. De ser ett problem i Kronoberg med ökat kommersiellt tjuvfiske av kräftor.

– Utifrån de rapporter vi får från fiskevårdsområden får jag en känsla att det varit ett ökande problem, och just att det är kommersiellt tjuvfiske, som utförs med mängdredskap, säger Thomas Lennartsson, förbundsordförande.

Sju fall förra året

Förra året anmäldes sju fall av tjuvfiske av kräftor i Kronoberg och Kalmar, enligt polisens statistik.

Men mörkertalet är sannolikt stort, dels på grund av att tjuvfisket inte alltid upptäcks, dels eftersom fisketillsyningsmän helt enkelt inte tycker det är någon idé att anmäla, säger Thomas Lennartsson.

– Från rättsväsendets sida har ju det här varit lågprioriterat, trots att det handlar både om ett allvarligt brott som påverkar fiskevården, de biologiska värdena och ekonomiska värden för de som äger fiskerätten.

Anmälningar läggs ned

Enligt Lennartsson finns flera fall där polisen bollat tillbaka anmälningar om tjuvfiske till tillsyningsmännen. Detta med hänvisning till att det som anmälts inte anses vara ett brott mot fiskerilagen, utan ett regelbrott mot lokalt upprättade regler.

– Det har ofta varit en konstig hantering av ärendena. Polisen verkar inte alltid ha kläm på lagstiftningen, säger han.

Sveriges fiskevattenägareförbund har själva genomfört kurser och uppdaterat sitt utbildningsmaterial kring tjuvfiske för att fisketillsyningsmännen runt om i landet ska bli bättre på att upptäcka brottet.

Men det krävs också att man har polisen med sig, säger Thomas Lennartsson.

– Det är viktigt att öka kompetensen hos polis och åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.