Älmhult höjer skatten mest i landet. Foto: TT Bild

Kartläggning visar: Älmhult höjer skatten mest i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun ska höja skatten med 90 öre per intjänad hundralapp nästa år. Enligt en sammanställning av tidningen Dagens samhälle är det den största skattehöjningen i Sverige.

Som SVT tidigare har berättat är ekonomin i Älmhults kommun ansträngd och därför vill majoriteten med centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna höja skatten nästa år.

Kommunen har vuxit mycket och har behov av investeringar, en skattehöjning med 90 öre ska ge kommunen 40 miljoner mer i kassan. Ett modigt beslut i ett valår, enligt centerpartiets dåvarande kommunalråd Elizabeth Peltola.

– Jag ser det som väldigt modigt att ta det här steget och jag hoppas att väljarna förstår att vi prövat alla andra vägar innan vi landade i skattehöjning, sa hon till SVT i oktober.

Mest i landet

En ny sammanställning av Sveriges kommuner som tidningen Dagens samhälle har gjort, visar att Älmhult är den kommun i landet som höjer skatten mest. I Sverige är det bara fem kommuner som höjer skatten nästa år.

Förutom Älmhult ska också Oskarshamn höja skatten med nio öre.

Samtidigt är det 28 kommuner som sänker sina skatter, bland dem finns Uppvidinge (10 öre) och Emmaboda (25 öre). Så många kommuner har inte sänkt sin skatt sedan innan finanskrisen.

– Det handlar om att man har stark ekonomi. Många kommuner har tagit höjd för tuffa år kopplade till lågkonjunktur och pandemin. Men när sedan statsbidragen blev så stora och konjunkturen inte så påverkad som man trodde ser många ett överskott i ekonomin, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, till tidningen.

SE MER: ”Modigt att höja skatten ett valår”

De sänker och höjer skatten mest i Sverige

De sänker skatten 2022 (topp fem)

Kommun – Sänkning – Ny skattesatts

Knivsta – 60 öre – 20,91

Vaxholm – 48 öre – 19,30

Staffanstorp – 45 öre – 19,09

Danderyd – 40 öre – 18,35

Timrå – 35 öre – 23,24

De höjer skatten

Kommun – Höjning – Ny skattesats

Älmhult – 90 öre – 21,86

Filipstad – 75 öre – 22,27

Färgelanda – 65 öre – 22,91

Tranås – 10 öre – 22,11

Oskarshamn – 9 öre – 22,35

Källa: Dagens samhälle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.