Foto: Grafik SVT och Pär Lundbäck

Älmhult vill inte slås ihop med Osby kommun

Uppdaterad
Publicerad
I ett förslag som presenterats föreslås Älmhult slås ihop med Osby kommun. Men en sådan kommunsammanslagning tackar kommunalrådet Eva Ballovarre (S) i Älmhult nej till.

Det är tankesmedjan Intelligence watch som vill att kommuner slås ihop bland annat för att minska administrationskostnaderna och underlätta kompetensförsörjningen. I Kalmar län föreslås antalet kommuner halveras. I Kronobergs län föreslås Tingsryd slås ihop med Lessebo kommun.

Älmhult föreslås ihopslagning med Osby kommun, alltså en länsöverskridande sammanslagning. Men den kommunsammanslagningen tackar Älmhult nej till.

– Vi har ju en del samarbeten med Osby och om vi tittar på varifrån människor pendlar till oss så är det söderifrån. Vi ligger nära Osby så jag förstår att de som lagt förslaget tänkt så, men vad det gäller kommunsammanslagning så är min första tanke nej, säger Eva Ballovarre (S).

Samarbetar med Osby

Älmhult har i dag flera samarbeten med Osby kommun, till exempel inom skolan och kollektivtrafik. Men en sammanslagning med Osby finns det flera skäl till varför Eva Ballovarre inte vill ska bli aktuellt.

– Jag tror att det skulle bli knivigt för oss om vi skulle slås ihop och ligga över två regioner, Region Kronoberg och Region Skåne. Jag vill fortsätta tillhöra Kronoberg känner jag för i  samband med att det var tal om regionsammanslagningar så pratade vi om att det blir långt till beslutsfattarna om vi tillhör Region Skåne, säger hon.

Namnet Älmhult

Även invånare SVT Nyheter Småland talar med i Älmhult är skeptiska till en sammanslagning.

– Nej absolut nej. Jag tror vi har bättre ekonomi än Osby. Jag tror inte på kommunsammanslagningar, säger Krister Krysén i Älmhult.

Men Marj Mondro är lite mer öppen för en sammanslagning.

– Det är okej, men bara om vi får heta Älmhult. Det kanske beror på att jag är stolt över att bo i Älmhult. Jag tror det finns flera fördelar med sammanslagningar, bland annat att saker blir mindre begränsade. Att man till exempel kan bo i Osby och studera sfi i Älmhult, säger Marj Mondro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer