Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gusten Mårtensson (C) utbildningsnämndens ordförande och Stefan Jönsson (S) utbildningsnämndens andre vice ordförande. Foto: SVT

Hård besparing – fem av sju skolbibliotekarier sägs upp i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

Efter en längre tid av ekonomiska bekymmer i Älmhults kommun väntar nu tuffa besparingskrav som i hög grad berör skolan.

Utbildningsnämnden klubbade idag bland annat igenom beslutet att säga upp fem av sju skolbibliotekarier och höja antalet elever per förskolepedagoger.

Alliansens förslag att säga upp fem av sju skolbibliotekarier har mötts av stark kritik av Socialdemokraterna, som menar att det kommer att påverka elevernas möjligheter att nå sina mål.

”Katastrof för våra elever”

— Det här är en katastrof för våra skolbibliotekarier och för våra elever, säger Stefan Jönsson (S) utbildningsnämndens andre vice ordförande. De har ett faktiskt pedagogiskt uppdrag och är integrerade i skolverksamheten. I Diö är utlåningseffekten 48 böcker per elev och år och i Ryfors ligger den på sju, så skillnaden märks om det finns skolbibliotekarie närvarande eller inte.

Nödvändigt beslut, enligt alliansen

Alliansen som lade fram förslaget menar att beslutet är nödvändigt för att nå besparingskraven.

— Beslutet är fattat här idag men det ska förhandlas och gås igenom. Vi ska få till en så bra lösning som det går och försöka samarbeta med folkbiblioteken och få en organisation som kan jobba bra tillsammans, säger Gusten Mårtensson (C) utbildningsnämndens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer