Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 13 februari 2020 är det premiär för livedokumentären. På bilden från vänster. Andreas Omvik (fotograf), Anna Eklund (koreograf), Ellie Stjerna (medverkande), Iman Hussein (medverkande) och Andreas Dahl (regi). Foto: Jan-Eric Lundberg

Inspelningarna för ”Älskade Araby” har börjat

Publicerad

Föreställningen ”Älskade Araby” bygger helt och hållet på berättelser som de boende i Araby, i Växjö, själva berättar och framför. En del av uppsättningen är inspelade sekvenser från deras verkliga liv. SVT Nyheter Småland var med under inspelningarna.

Under en längre tid har Regionteatern Blekinge Kronoberg intervjuat flera hundra människor som bor i Araby. Av dessa intervjuer har det nu blivit en pjäs med olika berättelser från en stadsdel som polisen har valt att kalla för ”ett särskilt utsatt område”.

Många felaktiga rykten om Araby

– Araby är en hårt stigmatiserad stadsdel där rykten styr vad det berättas om. Det finns en mediabild som ofta berättar om kriminalitet, gäng och droger. Det som också finns och som väldigt sällan hörs om är alla människor som ser på sin stadsdel och lever här på ett helt annat sätt än det som ryktet säger. Det gör vi en föreställning om, säger Andreas Dahl, regissör för Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Nu har förproduktionen av de filmsekvenser som ska ingå i pjäsen börjat att spelas in. På plats framför kameran var Iman Hussein, boende i Araby. Hon har tagit med sig berättelser från sin barndom.

Får många tankar från förr

– Jag får många barndomstankar. Det tar mig tillbaka till min uppväxt, men också till mitt liv i dag för jag jobbar mycket med tjejer som bor i Araby. Jag är fortfarande en del av Araby, om man säger så, berättar hon.

”Älskade Araby” har premiär på Regionteatern Blekinge Kronoberg den 13 februari nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet