Foto: SVT

”Alternativa preparat skadar löken”

Publicerad

Kemikalieinspektionen har hävdat att det finns alternativ till preparatet Stomp, men de tester som gjorts visar sig skada löken, enligt odlarna.

Via en inbjudan från LRF Sydost kom generaldirektören för kemikalieinspektionen till Öland för att se hur lökodlingrna där går till.

Anledningen till inbjudan är problematiken med att hitta ett preparat som får användas vid odlingarna och som inte förstör löken.

Tidigare har preparaten Stomp och Totril används, men enligt Kemikalieinspektionen innebär Stomp ett hot för vattenlevande organismer. Sedan den 30 mars har odlarnas dispens av medlet därför stoppats.

Inga alternativa metoder

– Det måste göras något radikalt, säger Thomas Isaksson vd vid Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. Annars kommer all odling att flytta utomlands.

I EU är Sverige det enda land som beslutat om förbud på dessa preparat och det tror Thomas Isaksson kan innebära att lökodlingarna flyttar utomlands.

– Det finns ju i dagsläget inga alternativa preparat för oss här. Istället innebär det ju att vi får importera löken.

”Politiker kan visa vägen”

Gjorde mötet någon skillnad?

– Jag tror att det var väldigt viktigt för dem att komma ut från sina kontor i storstan och se hur en odling går till och få förståelse för hur komplex friodling är,  säger Thomas Isaksson.

Vad händer nu då?

Vi fick inga löften, men det hade vi inte räknat med. På fredag blir det möten med lokala politiker, säger han. Känslan är att politikerna tycker samma som vi.

– Politiker kan ge direktiven, de har ett jädra stort ansvar, säger Per Petersson regionstyrelsen LRF Sydost.

– Om det inte blir nån lösning så är det här det märkligaste jag varit med om på mina 25 år i branschen, säger Thomas Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer