Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amatörarkeologen hittade fynd från bondestenåldern första dagen på kursen. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Amatörarkeologer får delta i utgrävningen – hittade forntidsfynd i Vimmerby redan första dagen

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 32 pågår en sommarkurs där amatörarkeologer får vara med och gräva efter fynd från Vimmerbys forntid. Under första kursdagen hittade eleven Anders Rosén ett fynd från tidig bondestenålder.

Anders Rosén, som i vanliga fall arbetar som elektriker, gräver vid sjön Krön i Vimmerby kommun för andra året i rad. Förra året hittade man bland annat keramikfragment från trattbägarkulturen. Enligt Anders är det intressant att delta i kursen för att förstå områdets historia.

– Jag är uppvuxen inte så långt härifrån det finns mycket historiska lämningar här och det är intressant och se vilka det är som bott här och dess historia. Man blir ödmjuk för alla människor som jobbat för det vi har idag, säger kursdeltagaren Anders Rosén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kursledaren tycker det är viktigt med deltagararkeologi för att sprida kunskap om forntidens historia. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Dåligt utforskat område

Enligt arkeologen och kursledaren Michael Dahlin så var platsen vid Krön sjön ett självklart val då området enligt honom är dåligt utforskat.

– En sådan har typ av boplats har aldrig undersökt i den här delen av Småland, så här tar man ju fram viktig grundläggande kunskap om trattbägarkulturen i det här området. Så de här amatörarkeologerna är ju med i en skarp situation direkt i ett forskningsläge.

Hoppas hitta fler anläggningar

Vid tidigare forskning och utgrävning har man hittat massor av keramikfragment, flinta och andra typer av bergarter. Men i år hoppas man hitta fler anläggningar.

– Vi hoppas hitta betydligt fler anläggningar detta året. Med anläggningar menar jag bland annat eldstäder och mörkfärgningar efter där hyddor stått, säger Michael Dahlin som är arkeolog i kulturgeografi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer