Foto: TT

Ambulanshelikopter skulle ge stora tidsvinster

Publicerad

En utredning slår fast att det behövs en ambulanshelikopter i Kalmar län. Men samma utredning konstaterar också att man måste hitta ett sätt för att få ekonomin att gå ihop.

Utredningen är beställd av Region Kalmar och visar bland annat att framför allt tidsvinsterna skulle vara stora med en ambulanshelikopter. Vid kritiska lägen skulle patienter snabbare kunna transporteras till Universitetssjukhuset i Linköping, det skriver Västerviks- Tidningen.

Däremot ger utredningen inte svar på om det skulle vara kostnadseffektivt att använda ambulanshelikopter för att bedriva sjukvård.

– Det är väldigt höga kostnader. Vi måste väga det mot de andra behov och prioriteringar som finns i vården, säger Regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) till tidningen.

En fördjupad utredning kring en ambulanshelikopter som delas mellan Kalmar, Jönköping och Östergötland ska vara klar i september i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer