• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Amie Ringberg i Torsås skickade in medborgarförslag – fick svar efter drygt två år

Uppdaterad
Publicerad

Det finns bara två publika laddpunkter för elbilar i hela Torsås kommun, vilket placerar kommunen i bottenskiktet i landet. Det här tyckte Amie Ringberg var så dåligt att hon skickade in ett medborgarförslag till kommunen. Men svaret lät vänta på sig. Drygt två år tog det för kommunen att svara.

Amie Ringberg har elbil och bor straxt utanför Torsås samhälle. Hon pendlar med bil varje dag till sitt jobb i Borgholm.  Idag är hon aktiv politiker inom Miljöpartiet i Torsås, vilket hon inte var när hon skrev sitt medborgarförslag i augusti 2019.

Enbart två platser

Hennes medborgarförslag till kommunen handlade i sin korthet om att det måste byggas fler publika laddstolpar i kommunen. Nu finns det bara två platser som förutom att de är svåra att hitta ofta är blockerade av vanliga bilar med bensin eller diesel.

Val 2022

– Det handlar om laddinfrakstruktur för elbilar där jag uppmanar kommunen att se till att det ska byggas laddinfrastruktur och laddstolpar för elbilar i Torsås kommun, säger Amie Ringberg (MP)

”Inte förvånad”

Amie Ringberg skickade in sitt medborgarförslag till kommunen i augusti 2019 och fick sitt svar den 11 april i år, 2022. Amie Ringberg fick avslag på sitt förslag. Om den långa väntetiden säger hon så här:

–  Jag var inte förvånad, jag har skickat in fler medborgarförslag och då har också tagit lång tid att få svar.

I klippet här berättar Torsås kommunalråd Henrik Henrik Nilsson Bokor (S) om varför Amie Ringberg fick vänta på svar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Torsås kommun har nu ändrat i rutinerna så att ett medborgarförslag ska få ta som mest ett halvår, eller i enstaka fall upp mot ett år.

Antal laddpunkter – kommun för kommun

Laddpunkter i Kalmar och Kronobergs län

Torsås             2  laddpunkter

Uppvidinge      4  laddpunkter

Högsby           5  laddpunkter

Emmaboda     6  laddpunkter

Nybro            12 laddpunkter

Mönsterås      13 laddpunkter

Lessebo         13 laddpunkter

Tingsryd        19 laddpunkter

Alvesta           20 laddpunkter

Hultsfred        21 laddpunkter

Vimmerby      22 laddpunkter

Mörbylånga   29 laddpunkter

Älmhult          36 laddpunkter

Markaryd       43 laddpunkter

Oskarshamn  55 laddpunkter

Borgholm      61 laddpunkter

Västervik       73 laddpunkter

Ljungby        75 laddpunkter

Kalmar         102 laddpunkter

Växjö          121 laddpunkter

Statistiken (feb 2022)  är inte heltäckande – det kan alltså finnas fler laddplatser i en kommun än vad filen visar. Det kan bero på att laddplatsen är uppförd efter att vi tog del av statistiken, att uttaget inte bedöms vara publikt, att uttaget inte är aktivt eller att det inte finns med i systemet än. Det finns inget heltäckande register men den källa vi använder, https://www.uppladdning.nu/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet