Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gräsand med gps-mottagare. Foto: Erik Kleyheeg

GPS-utrustade änder ska kartlägga fågelinfluensans spridning

Publicerad

Flyttfåglars roll i smittspridning av fågelinfluensa ska undersökas med hjälp av gps-mottagare på flyttande änder.

Bakom projektet står forskare på Linnéuniversitetet som har fått 3,5 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att genomföra studien i Bangladesh.

– Den allra senaste tekniken har gett oss nya verktyg för att kunna koppla ihop epidemiologi och flyttfågelekologi. Det är otroligt fascinerande att från en dator i Sverige kunna se hur en and i Bangladesh rör sig. Och data från många änder ger oss möjligheten att undersöka hur virus sprids runt om i världen, säger Jonas Waldenström, en av forskarna som står bakom projektet.

Försökt sedan 2005

Fågelinfluensaviruset H5N1 började spridas över världen 2005. Sedan dess har forskarna försökt ta reda på hur smittspridningen går till.

Jonas Waldenström och Mariëlle van Toor kommer i samarbete med forskare i Bangladesh att arbeta med att samla in och analysera stora mängder data om hur smittspridningen av virus går till. Med hjälp av änder som utrustats med gps-mottagare som visar bland annat position med stor noggrannhet kan forskarna se hur fåglarna rör sig i realtid.

I klippet får du veta hur projektet går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer