Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kronobergs vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal var mycket upprörd på dagens presskonferens. Foto: TT/Region Kronoberg

Vaccinsamordnaren rasar – redan vaccinerade stjäl andras vaccindoser

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har fått in flera larm om att människor inte orkar vänta på spruta nummer två. I stället fuskar de genom att boka sig på tider som är avsedda för personer som ännu inte fått sin första dos. Detta fick vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal att ryta till rejält på dagens presskonferens.

– Det är helt oacceptabelt att boka in en tidigare tid. Dels blir det ett merarbete men framför allt är det för att du tar tiden från någon annan. Vi har fortfarande brist på vaccin och vi ska därför prioritera. Prioriteringen just nu är dos ett, sa Lena Andersson Nazzal med eftertryck vid dagens presskonferens.

Externa vaccinatörer som regionen har anlitat har slagit larm om att allt fler försöker att utnyttja systemet för att kunna gå före i kön, och därmed bli fullt vaccinerade, tidigare än de sju veckor som regionens planering bygger på. Eftersom systemet rent tekniskt inte hindrar personer som redan fått en första dos från att boka in sig på ytterligare en så kallad dos 1-tid.

”Det här är att ljuga sig förbi ett system”

Men kan man inte förstå att det blir så här när så många har väntat så länge på vaccin och systemet rent tekniskt tillåter det?

– Det vore så klart bra om vi kunde ha det i vårt bokningssystem att det inte går och det är kanske det vi behöver titta på om det fortsätter. Men vi använder oss av tillit i det här, att man inte ljuger. Det här är att ljuga sig förbi ett system vilket är ganska anmärkningsvärt tycker jag, säger Lena Andersson Nazzal.

Under nästa vecka kommer Region Kronoberg att öppna bokningen för personer födda 1981 och tidigare.

– Och vi ser faktiskt att i stort så fungerar det bra, att det är rätt grupper som vaccineras just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinsamordnarens farhåga: ”Anställda uppmanas ljuga för att få vaccin"

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet