Andreas Dahl är regissör för Regionteaterns kommande föreställning. Foto: Jan-Eric Lundberg

Andreas tar Arabys berättelser till teaterscenen

Publicerad

”Älskade Araby” heter Regionteatern Blekinge Kronobergs nästa projekt, där de boende i stadsdelen Araby i Växjö själva får berätta om livet i sin stadsdel.

Andreas Dahl är regissör för Regionteaterns kommande medborgarscenföreställning ”Älskade Araby – röster från en omtalad stadsdel”. Föreställningen som har premiär i februari 2020 är en livedokumentär där Arabybor själva är med och med egna ord berättar om sitt Araby.

Arbetet har redan börjat med att samla in röster från de boende. Ett 30-tal intervjuer har gjorts och fler ska det bli.

– Det känns fantastiskt att berätta andras berättelser från Araby. Vardagliga berättelser, exklusiva berättelser och spännande livsberättelser från en stadsdel som egentligen hela Växjö har en åsikt om, säger Andreas Dahl.

Araby är en stadsdel med ett dåligt rykte

Araby är Växjös till storleken fjärde största stadsdel. Ett område med ett ganska skamfilat rykte där det genom åren varit många bilbränder och en eskalerande gängkriminalitet. Polisen har valt att kalla Araby för ”ett särskilt utsatt område”.

Men det här är en bild som många av dem som lever och bor på Araby inte till fullo delar, och det har speglats i svaren som Andreas fått när han pratat med dem som bor på Araby.

– Jag har mött en öppenhet och generostitet och en känsla av att nu vill vi berätta andra berättelser, säger Andreas Dahl.

Arbetar med att samla in röster och berättelser

Hela hösten kommer det att samlas in röster och berättelser från Araby och sökas efter de människor som ska stå på scenen. Att få människor att del med sig har varit enkelt. säger Andreas Dahl.

– Jag trodde först att det skulle vara svårt att få människor att vilja berätta, men här har det varit tvärtom. Jättemånga vill berätta. Det känns viktigt för många att få berätta andra berättelser än de som syns i media och som det pratas om på ”stan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet