Andreas Johansson från Växjö tog chansen träffade den tatuerade japanska maffian Yakuza i sin nya bok. Foto: Andreas Johansson

Andreas kom japanska maffian in på bara skinnet

Uppdaterad
Publicerad

Han är vanligtvis doktor i religionshistoria vid Linnéuniversitetet. Men nu släpper Andreas Johansson från Växjö en bok om sin unika resa med den japanska maffian Yakuza, där han dokumenterade deras tatueringskonst.

För tre år sedan var Andreas Johansson på en vetenskaplig konferens i Japan. I en lokal pub visade han intresse för tatueringar och lyckades komma i kontakt med en medlem av den japanska maffian Yakuza.

–Jag funderade länge på att inte göra detta. Det är farliga typer. Men jag fick en så unik chans att jag var tvungen att åka, berättar han.

Medlemmen visade sig vara en boss och Andreas skulle senare få några intima veckor med maffiamedlemmarna som få i världen upplevt.

– Resan var skrämmande och spännande, men även rolig. De behandlade mig som en i familjen, säger han.

Se hela inslaget om Andreas resa och Yakuzans tatueringskonst här

Japanskt tatueringstabu

I många år har tatuering varit tabubelagt i Japan, eftersom det förknippats med kriminalitet och just maffian Yakuzan.

I Japan är det även förbjudet att gå in på badhus och andra offentliga platser om man har synliga tatueringar.Detta för att folk inte ska behöva befatta sig med kriminella.

– Har man en drake på bröstet är det skrämmande. Vem som helst kan i princip garantera att det är en Yakuza-medlem, säger Andreas Johansson.

Vissa tatueringar är öppna vid bröstet för bäraren ska kunna ha på sig det traditionella plagget kimono och ändå dölja sina tatueringar. Foto: Andreas Johansson

”Rädd för att åka fast”

Han fick chansen att under ett par veckor umgås med och fotografera Yakuzan på nära håll.

– Jag var rädd för att åka fast i kriminella situationer med droger eller prostitution, men det slapp jag då vi enbart pratade kultur och tatueringar.

– Yakuzan är nöjda med min bok, men det finns författare som har blivit illa tilltygade av maffian efter att ha gjort en bok om den, fortsätter han.

Tatueringens betydelse

Helkroppstatueringarna betyder mycket för maffiamedlemmarna, berättar Andreas.

– Det finns en japansk historia där Koifisken (Karp) simmar uppströms för att bli en drake. Det är en liknelse för Yakuza-medlemmarna, där man vill klättra uppåt i hierarkin i organisationen för att bli nummer ett, bossen.

För att förstå helheten av Yakuzan ser Andreas Johansson sin bok som en viktig pusselbit.

– Jag är faktiskt väldigt stolt över min bok och att jag lyckades göra detta. Nu kan folk få en unik inblick i en annars väldigt stängd värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.