Dagen efter försvinnandet fick de anhöriga hjälp i sökandet av Sjöräddningssällskapet i Kalmar. Foto: Helmuth Petersson

Anhöriga tvingades själva dyka efter död 33-åring

Uppdaterad
Publicerad

Trots att 33-åringen anmäldes försvunnen redan under onsdagen dröjde det till söndagen innan han hittades död vid bryggan i Kalmarsundsparken. Vi har pratat med de anhöriga som är mycket besvikna på polisens uteblivna insats.

När den 33-åriga mannen försvann natten till den 31 oktober lämnade han alla sina tillhörigheter bakom sig. Något som gjorde de anhöriga mycket oroliga och redan under onsdagen var de i kontakt med polisen och anmälde mannen försvunnen. Men trots att mannen vid flera tillfällen tidigare varit i kontakt med psykiatrin sa polisledningen nej till att inleda en större sökinsats.

– Man har inte ansett att det fanns någon konkret fara för liv och hälsa som det bör finnas om man ska dra på en sökinsats, säger Thomas Delerud som är gruppchef för polisens vakthavande befäl och ytterst ansvarig för beslutet.

Kalmar

Anhöriga dök själva efter mannen

I stället var det de anhöriga själva som med hjälp av vänner och organisationen Missing people sökte efter mannen fram till söndagen. Då fann en av mannens vänner honom i vattnet vid bryggan i Kalmarsundsparken. De anhöriga hade då på eget initiativ lånat dykarutrustning för att söka kring bryggan och det var i samband med ett sådant dyk som de fann mannen.

– Samhället ställde inte upp utan det var vi som fick leta och det var vi som hittade honom,  säger en av de anhöriga till den 33-årige mannen.

Även polisen är självkritisk och enligt Ulf Martinsson, som var ansvarig kommissarie i Kalmar, är det obegripligt att polisens ledningscentral i Skåne inte fattade ett beslut om en omfattande sökinsats.

– Kontentan är att man inte valde att fatta något beslut om nödsituation och dra igång ett ordentligt sökande. Det är förvånande, säger Ulf Martinsson.

Uppdraget gavs till en grupp utan sökresurser

I stället var det den polisgrupp som jobbar med den grova brottsligheten i Kalmar som fick ansvaret för fallet.

 – Men vi har inga sökresurser, utan då är vi beroende av andra. Dessutom har vi ingen möjlighet att dra igång en sådan sökning, säger Ulf Martinsson.

Han anser att polisledningens beslut i det här fallet var mycket beklagligt.

– Folk måste ju kunna vända sig till polisen i sådana här sammanhang och känna att vi kan lita på att polisen gör vad man kan. Och i det här fallet finns ingen som kan säga att vi har gjort det bästa vi kan, säger Ulf Martinsson.

Därför fattades beslutet

När någon anmäls försvunnen är det vakthavande befäl som avgör om polisen ska starta en större sökinsats. Enligt de vakthavande befälens gruppchef Thomas Delerud fanns det i det första skedet inte tillräckligt med fakta för att polisen skulle misstänka att det fanns en fara för liv och hälsa.

– Jag tror att man har bedömt det här som ett frivilligt försvinnande initialt och även när det kommer fram nya uppgifter så tror man ändå inte att det finns någon fara för liv och hälsa. Det är en bedömning som man har gjort redan det första dygnet, säger han.

Kan du se att polisen kunde gjort mer?

– Nej, inte med den fakta och det underlag som har funnits, säger Thomas Delerud.

Det finns inga brottsmisstankar knutna till 33-åringens död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet