Anlagda bränderna i Högsby – räddningstjänsten: ”Det är frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har ett tiotal bränder blossat upp i Högsby kommun. Under onsdagskvällen brann det 50 meter från ett bostadshus, men främst handlar det om rishögar som fattat eld. Räddningstjänsten är nu säkra på att de flesta är anlagda.

Polisen och räddningstjänsten samarbetar nu allt mer intensivt för att sätta stopp på bränderna som misstänks vara anlagda.

– Jag är jättebekymrad. Vi har kontakt med polisen och de kommer stärka upp med andra resurser för att täcka området. Vi ska se om vi kan få tag i kustbevakningen och se om de kan hjälpa oss, säger Ingemar Idh, räddningschef i Mönsterås kommun.

Bränderna i Högsby

Brandfarligt ämne

Bränderna har regelbundet startat på olika platser i Ruda och Långemålatrakten. De misstänks vara anlagda eftersom de brinner med en annan form av intensitet än vad som är vanligt förekommande i naturliga skogsbränder.

Därför tror räddningstjänsten och polisen att någon sorts brandfarligt ämne använts för att starta bränderna.

Brand nära fastighet

Den senaste branden inträffade den 25 juli natten mot torsdagen då det brann 50 meter från en fastighet.

– Vi hade ett möte med de som bor i Ruda för att berätta om vad vi gör. Kommunen, räddningstjänsten och polisen arbetar för att skapa en trygghetsfaktor. Vi har ännu inte hittat vem som ligger bakom bränderna. Det är frustrerande, mycket frustrerande, säger Ingemar Idh.

Sedan i våras har det brunnit drygt 40 gånger i trakterna runt Ruda och Fliseryd.

De röda punkterna markerar ut vilka platser det brunnit i Högsby kommun. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Högsby

Mer i ämnet