Foto: Johan Nilsson/TT

Anmälan om mordbrand efter flera skogsbränder i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen brann det på ytterligare två platser i Högsby kommun. På kort tid har det nu inträffat ett tiotal bränder där räddningstjänsten inte hittar någon naturlig brandorsak. Därför har nu polisen upprättat en anmälan om misstänkt mordbrand.

Räddningstjänsten i Högsby, Oskarshamn och Mönsterås har haft en intensiv period. På kort tid har det blossat upp flera skogsbränder i samma område.

Flera bränder på kort tid

Under påskhelgen blossade skogsbränder upp i Fliseryd, Långemåla och i Ruda. Och den 24 maj brann det på tre olika platser på kort tid i området kring Ruda.

I dag, måndag, var det dags igen. Först startade en skogsbrand vid motorbanan i Långemåla och en stund senare kom larm om ytterligare en skogsbrand i samma område. Vid 20-tiden på kvällen var bränderna släckta.

Misstänkt mordbrand

Men någon naturlig förklaring till bränderna har räddningstjänsten inte hittat.

– Jag vill inte spekulera men det är obehagligt. Där finns inga naturliga stråk och det är inte platser som folk vistas på. Jag tror att det här var den tionde branden på fyra veckor i samma område, säger Tobias Josefsson inre befäl vid räddningstjänsten.

Bränderna har nu resulterat i en anmälan.

– Efter den senaste branden i dag skrev patrullen en anmälan om mordbrand eftersom det inte finns någon naturlig förklaring till bränderna, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral.

Anmälan kan komma att innefatta fler bränder än de som inträffade på måndagen och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.