Foto: Privat

Anna Hedh (S) lämnar EU-parlamentet efter 15 år

Publicerad

Anna Hedh (S) har gjort sina sista dagar som en av 20 svenska EU-parlamentariker. Efter 15 år med pendlande mellan hemmet på Öland, Bryssel och Strasbourg lämnar hon nu sitt uppdrag.

– Den här känslan när man har makt, när man lyckas få igenom ett förslag. Det är en särskild känsla och den kommer jag att sakna, säger Anna Hedh (S) när SVT Nyheter Småland träffar henne i ett blåsigt Kalmar.

Hon profilerade sig som EU-kritisk när hon blev invald i parlamentet för 15 år sedan. Efter det har hon blivit omvald upprepade gånger. En gång som inkryssad efter en personvalskampanj, när hennes eget parti inte satt henne tillräckligt högt upp på listan.

En av dem som suttit längst

Hon är en av de svenskar med flest år som EU-parlamentariker. Anna var 37 när hon blev invald och säger att det är svårt att orka mer även om hon fortfarande brinner för EU-frågorna.

– De lagstiftningar som jag har ansvarat för, som människohandelslagstiftningen och EU:s leksakssäkerhetsdirektiv, de ska ju revideras nu. Egentligen skulle jag vilja vara kvar och ta hand om mina lagstiftningar men nu får någon annan ta över, säger hon.

Vill informera om EU

Uppdraget tog slut på skärtorsdagen och nu vet hon inte riktigt vad hon ska göra framöver. Eller hon vill i alla fall inte berätta. Hon tycker att det finns arbetsuppgifter kvar att göra. I synnerhet då intresset för EU i Sverige är lågt, enligt henne.

– Vi har varit sämst i Europa på att informera medborgarna om vad EU gör och så har det varit sedan vi kom med i EU, säger hon.

Hade du som parlamentariker kunnat gjort mer för att få ut informationen?

– Absolut inte. Det är inte en fråga bara för parlamentarikerna, det är en fråga där alla måste hjälpas åt. Så länge EU påverkar vår vardag till mellan 60 och 70 procent, så måste våra medborgare vara informerade. Det är väl en sådan sak som gör att jag känner att nu måste jag se till att det blir ordning och reda här hemma. Att man börjar prata mer om EU, oavsett vad man tycker och vilket parti man tillhör, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.