”Anna” sa upp sig – nu får hon dubbelt betalt

Uppdaterad
Publicerad

Många sjuksköterskor lämnar landstingen. I Region Kronoberg slutade över hundra stycken bara förra året. Vi har träffat ”Anna” som sa upp sig och gick till bemanningsföretag. Idag hyrs hon in på sin gamla avdelning – nu med dubbla lönen.

”Anna”, som vill vara anonym, är en av alla sjuksköterskor som sagt upp sig från Region Kronoberg. Hon hade varit anställd på en akutavdelning i fem år när hon fick nog.

– På både avdelningarna och på akuten så är det nästan alltid något vakant pass varje dag, där det rings och sms:as att vi behöver hjälp och så där. Det blev många dubbelpass, och dubbelpass kan vara 18 timmars arbetstid. Om jag inte bytt till något annat så hade jag gått in i väggen, berättar Anna.

#Sverigevården

Hon är långt ifrån den enda sjuksköterskan som lämnat Region Kronoberg. Bara förra året slutade 114 stycken.

– Det har slutat jättemånga på min avdelning. Det är en stor ruljangs, säger Anna.

Har dubbel lön jämfört med tidigare

Just nu jobbar hon återigen på den avdelning som hon sa upp sig ifrån. Men det finns en väsentlig skillnad. Numera får hon dubbelt så mycket betalt.

– Jag var lite tveksam till att komma tillbaka till samma arbetsplats, man kände lite: ”hur kommer mina kollegor att reagera?” Men jag har mötts av full förståelse, säger Anna, och fortsätter:

– Nu är det på mina egna villkor. Jag kan jobba tillräckligt mycket för att få det att gå runt och ändå ha tid för återhämtning.

Bonusar för den som jobbar obekvämt

Anna är inte den enda sjuksköterskan som Region Kronoberg tvingas hyra in. Men det är en dyr affär och till 2019 är målet att helt sluta anlita hyrföretag. En av strategierna för att komma bort från hyrberoendet är införandet av en extra OB-bonus och arbetstidsförkortning för de som jobbar obekvämt.

TV: Se hela inslaget här.

Enligt regionen ger bonusen sköterskorna i genomsnitt mellan 8.000 och 12.000 kronor extra på ett halvår.

– Det är för att sporra de som jobbar i dygnet runt verksamheten och komma ifrån hyrberoendet, säger Maria Wiltz som är chef över akut- och medicincentrum inom Region Kronoberg.

”För lite och för sent”

Men enligt Anna är åtgärderna som regionen infört för få och kommer för sent.

– Man behöver höja våra grundlöner och ge oss en värdig löneutveckling.

Hon får medhåll från Vårdförbundet i Kronoberg som pekar på just löneutveckling som en central punkt för att få sjuksköterskorna att stanna. 

– Jag tror att det är löneutvecklingen som man verkligen måste se över. Man ska inte behöva lämna Region Kronoberg med sin kunskap och kompetens utan man måste få en trovärdig löneutveckling när man stannar kvar och är lojal med sin arbetsgivare, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande Vårdförbundet Kronoberg.

– Det är inte så att vi begär de här jättehöga lönerna som vi får som bemanningssköterska. Bara några extra tusen i grundlön och en chans till bra löneutveckling så hade man stannat, menar Anna

Bättre löneutveckling

Enligt Maria Wiltz riktar sig satsningen mot de grupper där personalbristen är som störst och hon vänder sig mot höjda grundlöner för alla. Men hon håller med om att löneutvecklingen för sjuksköterskorna borde förbättras. 

– Jag tycker också att sjuksköterskorna ska ha en bättre löneutveckling. 

Är det något som ni kommer försöka förändra? 

– Det måste vi titta på förstås. Men nu börjar vi med ob-bonus och arbetstidsförkortning och följer den utvecklingen, avslutar Maria Wiltz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet