Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Växjös kommunalråds svar på kritiken ”Han har helt fel”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har fått kritik från debattören Kjell Prytz, som säger att kommunens satsning på att elda värmeverket i Växjö med flis inte är en hållbar lösning för klimatet. Enligt honom har kommunen inte gjort någon klimatnytta alls genom att elda med biobränsle.

– Jag tycker att han har fel och jag tycker att det vi gör är bra, svarar Växjös kommunalråd Anna Tenje (M).

Växjö energiaktiebolag (VEAB) har gått från att elda med fossilt material till skogsrester. Tanken är att den koldioxid som släpps ut via skogsresterna ska tas upp av växtlighet ute i naturen.

Men enligt Kjell Prytz, som är lektor och docent i fysik vid Mälardalens Högskola i Västerås, och som på senare år också skrivit flera debattartiklar om olika trädprodukters påverkan på klimatet, tar det upp mot 100 år för växtligheten att ta upp den koldioxid som släpps ut när värmekraftverk eldar med skogsrester.

Klimatkrisen

En tidsaspekt som han inte tycker lyfts fram av kommunen.

Anna Tenjes (M) mothugg: ”En rad olika uppfattningar inom forskarvärlden”

– Det har inte gjorts något klimatarbete alls genom att ersätta fossilt med trädprodukter. Felet som kommunen gör är att man har gått ut till sina kommuninvånare och sagt att man gör klimatnytta, säger Kjell Prytz.

Anna Tenje håller inte med.

– Det vi gör är att vi tar hand om restprodukter från skogen, grenar kvistar och annat som ligger på marken. Det är ju restprodukter som om de får ligga kvar i skogen förmultnar och avger gröna koldioxidutsläpp. Det finns en rad olika uppfattningar inom forskarvärlden när det gäller vad som är bra och dåligt kring det här. säger Anna Tenje (M).

Fotnot: När artikeln publicerades benämndes Kjell Prytz som forskare inom ämnet klimat. Det har ändrats till debattör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet