Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nytt Moderatavhopp i Tingsryd – går till Socialdemokraterna Foto: Tingsryds kommun/Pressbild

Nytt Moderatavhopp i Tingsryd – går till Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrydsmoderaten Marie Fransson lämnar partiet och går över till Socialdemokraterna i Tingsryd. Skälet till utträdet är att partiförening och partigrupp inte har fungerat, skriver hon i ett pressmeddelande.

– Jag har under en längre tid upplevt att Moderaternas lokala partiförening och partigrupp inte fungerat. Framförallt att man inte behandlar varandra på ett bra sätt. Att vara förtroendevald och ha möjligheten att påverka kommunens utveckling är ett oerhört fint och roligt uppdrag som jag är tacksam att jag fått. Men jag känner inte längre att jag kan göra det inom Moderaterna, skriver Marie Fransson i pressmeddelandet.

Ville ha fortsatt S-M-KD-samarbete

Marie Fransson var trea på Moderaternas lista inför valet 2018 och har under mandatperioden varit ledamot i både kommunstyrelsen och bildningsnämnden.

Magnus Carlberg, ordförande Socialdemokraterna i Tingsryds kommun säger i pressmeddelandet att Marie Fransson verkade för att samarbetet mellan Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna skulle fortsätta.

– Våra företrädare har sedan uppbrotten fortsatt haft goda relationer med Marie Fransson och försökt stötta henne som person. Det är i grunden dåligt för demokratin när partier kollapsar så som Moderaterna gjort i Tingsryds kommun och valda företrädare byter partibeteckning. Men vi känner inte att engagerade personer skall behöva lämna kommunpolitiken för att man inom ett parti inte tar hand om varandra. Därför välkomnar vi Marie Fransson in i värmen i vår partigrupp, skriver han i uttalandet.

Flera avhopp från M på kort tid

Avhoppet är det femte på kort tid från Moderaterna i Tingsryd. På en månad valde både M:s toppnamn Patrick Ståhlgren och Christian Ward, ledamot i fullmäktige för M att byta parti till Sverigedemokraterna. Ytterligare två ledamöter för M, som sitter som ersättare i olika nämnder, har lämnat partiet.

SVT har sökt en kommentar från Karin Olsson, Moderaternas gruppledare i Tingsryd, som avböjt en intervju. SVT har också sökt en kommentar från Suzanne Frank som är distriktsordförande för Moderaterna i Kronobergs län, men inte lyckats komma i kontakt med henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer