Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mattias Ask är omsorgschef i Kalmar kommun och ser stora utmaningar att rekrytera personal när allt fler ur den ordinarie personalen stannar hemma för symtom av covid-19. Foto: Karin Ahlgren

Ansträngt läge inom äldreomsorgen i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Även om ingen omsorgstagare inom vård- och omsorgsboende i Kalmar kommun är bekräftat smittad av covid-19 är läget inom äldreomsorgen i kommunen mycket ansträngt.

– Det är mycket tufft nu, säger Mattias Ask som är omsorgschef i Kalmar kommun.

Det är tillgången av personal som gör situationen tuff. De senaste veckorna har korttidsfrånvaron bland personalen ökat eftersom medarbetare stannar hemma vid symtom av covid-19, helt enligt Folkhälsomyndighetens direktiv. Men det innebär också att det vissa dagar behövs det fler vikarier.

Behöver rekrytera ännu fler

Mattias Ask som är chef för omsorgsförvaltningen i Kalmar säger att kommunen just nu jobbar hårt med att försöka få tag på vikarier till äldreomsorgen.

– Vi har rekryterat många vikarier, men de går in i den ordinare verksamheten, säger han.

Nu behöver kommunen rekrytera ännu fler vikarier eftersom de nuvarande redan behövs i verksamheten.

Vad har den här situationen fått för konsekvenser i verksamheten?

– Det har blivit en tuffare arbetssituation för personalen, och vi har haft enstaka incidenter för omsorgstagare som inte fått sina behov tillgodosedda. Men då har det handlat om att vi fått skjuta på mindre insatser som promenader, till exempel, säger Mattias Ask.

Skärpta regler kring utrustning

Korttidsfrånvaro och allt fler personal som blivit smittade gör att man från kommunens sida tagit beslut om att alla medarbetare inom äldreomsorgen som jobbar vård- och omsorgsnära ska ha både munskydd och visir när de är inom två meter från en omsorgstagare.

– Vi gör bedömningen att vi tar tillräckligt många munskydd för att kunna säkra tillgången, trots att vi ökar användandet markant, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer