Rekord i antal skjutna vildsvin i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen 2019-2020 sköts över 18 000 vildsvin i Kalmar län, nästan dubbelt så många som året innan. Aldrig tidigare har det skjutits så många vildsvin i länet under ett år. Effekten kan enligt Jägareförbundet redan nu ses på böndernas åkrar, i form av mindre skador.

Avskjutningen av vildsvin räknas från mitten av ett år till mitten av nästa år. Under andra halvåret 2019 och första halvåret 2020 har jägare skjutit 18 292 vildsvin i Kalmar län, vilket alltså är näst intill en fördubbling jämfört med säsongen före, 2018-2019, då 9 898 vildsvin sköts.

”Högt jakttryck”

Bill Nelson är ordförande på Jägareförbundet i Kalmar län. Enligt honom har den ökade avskjutningen lett till färre skador på jordbruksmark. Enligt honom är det viktigt med samarbete i kampen mot vildsvinen.

– Det är viktigt att vi håller ett högt jakttryck, det är viktig att jägare, markägare och lantbrukare har ett bra samarbete. Annars lyckas vi inte, säger Bill Nelson.

I Kronobergs län sköts det under 2019/2020 9 598 vildsvin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.