Växjö islamiska skola brann sommaren 2016. Foto: SVT

Antalet anlagda skolbränder ökar i Kalmar och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av alla skolbränder i Kalmar och Kronobergs län under 2017 var anlagda. Det visar en kartläggning från Brandskyddsföreningen som baseras på siffror från MSB.

I november förra året började det brinna på Åkrahällskolan i Nybro, en brand som misstänks vara anlagd. I juni 2016 totalförstördes Växjö islamiska skola i en brand som var anlagd. Bränderna är två exempel på det ökande antalet anlagda skolbränder i Kalmar och Kronobergs län.

I Kalmar län var 8 av 17 skolbränder anlagda förra året, 2015 handlade det om 5 av 17 anlagda bränder. I Kronobergs län var 6 av 14 skolbränder anlagda under förra året. 2015 handlade det om 3 av 15.

”Siffrorna är oroväckande”

I landet i helhet har antalet anlagda skolbränder ökat med 47 procent på två år, och är det högsta sedan 2008. Det innebär att antalet bränder har gått från 292 fall 2015 till 429 fall 2017.

– Siffrorna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

”Bör växla upp förebyggande arbetet”

Kostnaden för skolbränder uppgår varje år till närmare en miljard kronor. Utöver det påverkas skolmiljön i form av oroliga elever, föräldrar och lärare. Ofta försenas även skolstarter.

– Många skollokaler kan utformas för att försvåra avsiktliga bränder och minska risken för att elden sprider sig. Man bör också öka satsningen på ungdomsaktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden, och växla upp det förebyggande arbetet mot mobbning och psykisk ohälsa, säger Anders Bergqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer