Lovisa Persson och Andrea Svensson är båda nöjda med att kunna få tävla igen. – Jag älskar att tävla, säger Andrea Svensson. Foto: Karin Ahlgren

Svenska orienterareliten premiärtävlade i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

– Man känner sig som korna som nyss släppts på bete.

Men de orden beskriver Gustav Runefors från Växjö Orienteringsklubb hur det kändes att få tävla i helgen.

Han gör sin första säsong som senior och har länge sett fram emot helgens tävlingar utanför Västervik. Hans känsla delades av många av de 150 elitorienterare som under två dagar i helgen, tävlade i skogarna.

Ultralång distans

Från hela landet hade elitlöpare tagit sig till Västervik för att delta i del första deltävlingen i Swedish league samt SM i ultralång distans.

– Jag älskar att tävla, säger Andrea Svensson från Hallsberg som berättar att hon under vintern längtat, men hållit igång genom att hitta på egna tävlingar i väntan på att det blir en riktig.

Säsongens första tävling

Jakob Lööf är tävlingsledare för arrangörsklubben Västerviks OK, han säger att startfältet varit begränsat till 75 damer och 75 herrar. Tävlingen i Västervik är säsongens första, fram till nu har alla orienteringstävlingar varit inställda.

Hur har ni tänkt på säkerheten?

– Vi följer ett smittskyddsprotokoll, alla som deltar på något sätt måste följa de riktilinjerna som anges. Alla funktionärer och löpare har munskydd när de inte tävlar. Det är mycket att tänka på, men vi har mycket stöd från Orienteringsförbundet och Riksidrottsförbundet och av andra myndigheter, säger Jakob Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.