Foto: TT

Sjuka kan bli utan livsviktig medicin vid strömavbrott

Publicerad

Många apotek saknar en handlingsplan för längre strömavbrott. Utan internet går det inte heller att hämta ut receptbelagda mediciner.
– Kommer man inte åt recepten innebär det ett stort bekymmer för oss, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening.

Fredrik Boström menar att verksamheten till väldigt stor del lutar sig mot att internet fungerar.

– 99 procent av alla recept är beroende av fungerande IT-system, berättar han.

Möjligt att lösa akuta problem

Eftersom recepten är elektroniska kommer man inte åt dem utan internet, och därför kan apoteken inte lämna ut medicin till sina kunder. Man kan inte heller skriva ut nya recept och att lägga om recepthanteringen till papper skulle innebära problem.

– Vi har ett antal olika medlemsföretag och alla har olika system, så det är svårt att säga något generellt, säger Fredrik Boström. Det kan i vissa lägen finnas möjlighet att lösa akuta problem, beroende på vilket läkemedel det handlar om, men kommer man inte åt recepten innebär det ett stort bekymmer för oss, säger Fredrik Boström.

Inga rutiner för strömavbrott

Enligt chefsfarmaceuten finns det inte några färdiga planer för hur man ska göra vid ett eventuellt längre elavbrott.

– Det pågår en del arbete med de här frågorna men det finns inga färdiga förslag. Det finns vissa nödrutiner, men det beror på vilket apotek och vilket läkemedel hur lätt eller svårt det skulle vara. På mindre orter där man känner varandra kanske man kan lösa det utan recept en kortare period, säger han.

Kräver fungerande transporter

Ytterligare problem är att leveranserna inte kan säkras om det blir ett längre strömavbrottet som innebär att det blir ont om bensin och diesel.

– Man kan inte ha hur stora lager som helst. Ska man kunna nå den nivå man normalt har är man beroende av dagliga transporter. Vi är tvungna att kunna leverera allt på som mest 24 timmar, och de allra flesta får sina läkemedel direkt när de kommit in, säger Fredrik Boström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet