För första gången kan 5-årige Vincent kommunicera med sina föräldrar

Appen gav 5-årige Vincent en röst

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en app till surfplattan fick Vincent för första gången en egen röst – ett genombrott som också fick oväntad spridning på Facebook.

När Vincent var 2,5 år gammal fick han diagnosen autism, och pappa Anders Printz minns hur det kändes när de fick beskedet.

– Det var rätt sorgligt men också rätt skönt att få veta, säger Anders.

Att leva med ett barn med autism kräver en del av både barn och familj, och det påverkar vardagen på många sätt.

Vincent pratar inte och har svårt att interagera med andra människor. Men så kom genombrottet när föräldrarna lyckades kommunicera med Vincent för första gången – genom en app.

Fick en röst

Med appen fotar man av saker i hemmet och lägger sedan röst till bilden – och på det sättet kan den som har svårt med talet få en röst. För Vincents pappa var det en stor upplevelse att äntligen kunna kommunicera med sin son.

– Det är obeskrivligt hur det kändes. Det går inte att sätta ord på, säger Anders som hoppas att de ska kunna utöka kommunikationen med appen för att få veta om Vincent till exempel får ont någonstans.

Spreds på Facebook

Familjen ville gärna berätta om Vincents autism för att få ökad förståelse och för att hjälpa andra i samma situation. Därför beslutade sig Anders för att skriva ett inlägg på Facebook där han delade med sig av berättelsen om det genombrott de haft.

”Vår fina Vincent har funktionshinder autism och kan inte prata. Men i kväll kunde gjorde han sig förstådd genom vår iPad. Genom att trycka på rätt knappar som pratar åt honom fick vi reda på att han var sugen på choklad och russin. Två väldigt lyckliga föräldrar (som har tränat väldigt hårt med honom senaste åren) serverade genast vad han önskade... Lycka :´)”

Döm om Anders förvåning när 22 000 personer personer efter några dagar gillat inlägget.

– Jag blev chockad och glad. Jag trodde det skulle vara 20 vänner som skulle gilla det, men det bara spred sig. Samtidigt blev jag förvånad över hur många som bryr sig, säger Anders.

Många är hjälpta av appar

På Autism- och Aspergerförbundet har man märkt av att användandet av appar har ökat.

– Vi ser det som positivt. Men vi ser det som ett stöd och ett hjälpmedel främst, det är inget som ersätter personligt stöd utan mer ett verktyg att använda, säger Eva Nordin-Olsson som är ordförande.

Det finns en mängd olika appar som är framtagna för att hjälpa barn med autism. Just den som Vincent använde heter ”Talking Cards”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.