Arabisk filmfestival ska ge kulturellt utbyte

Publicerad

Nu till helgen med start på fredagkvällen är det dags för Arab Film Festival i Växjö på biografen Palladium. Filmer från bland annat Libanon och Egypten kommer visas, samtidigt som det också blir arabisk musik och mat.

– Vi kompletterar filmlivet i olika städer i Sverige, säger filmfestivalens verksamhetsledare Mouhamad Keblawi.

Arabisk mat, musik och framförallt film står i centrum när Arab Film Festival ska arrangeras under fredagen och lördagen på biografen Palladium i Växjö.

Den turnerande filmfestivalen har sitt ursprung i Malmö Arab film festival, som handlar om mångfald, kulturella utbyten, tolerans, och förstås, arabisk film. Festivalen har varit igång i Malmö sedan år 2011, men i år är det för första gången de även sätter upp festivalen på andra platser i landet. Under helgen kommer festivalen bland annat visa filmerna ”Palestine stereo” och ”Void”.

– Filmerna berör allmänna ämnen som utanförskap, konflikter och personliga känslor. Man kan både känna igen sig i filmerna samtidigt som man kan lära sig något nytt om andra kulturer, säger Josef Kullengård, koordinator Arab Film Festival Växjö.

Regissörer och skådespelare på plats

Både skådespelare och regissörer kommer att finnas på plats under filmfestivalen i Växjö för att möta och svara på frågor från publiken. En av dem är Christelle Ighniades, som är en av filmen Voids hela sju regissörer.

– Jag tycker alltid att det är viktigt med ett kulturellt utbyte och kunna se filmer som är kulturellt annorlunda mot vad man är van vid. Det är toppen, säger Christelle Ighniades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer