SVT besöker staden i Thailand med den kritiserade glasfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Arbetare handskades med farliga ämnen utan skyddsmask och många hade ärr efter brännskador. Fabriken i Thailand där Orrefors Kosta Boda har en liten del av sin produktion har fått kritik för dåliga arbetsförhållanden från två tunga instanser.

SVT Nyheter har besökt och talat med några av fabrikens anställda.

– Om jag får en order från företagets ledning om att jag ska använda en viss typ av skyddsutrustning måste jag som anställd så klart rätta mig efter det. Får jag ingen order, rättar jag mig efter det säger glasarbetaren Prem när vi träffar honom i hans hem, en bit från hans arbetsplats, fabriken United Glass.

Svensk glastillverkning i utlandet

United Glass tillverkar och levererar två av Orrefors Kosta Bodas produkter. Företaget tillverkar också åt finska Iittala och Marimekko, och det var därför den finska organisationen Finnwatch bestämde sig för att kontrollera arbetsförhållandena vid fabriken.

Finnwatchs rapport, som kom i januari, visade på flera brister, bland annat när det gällde arbetarnas skyddsutrustning. Enligt rapporten hade många av glasarbetarna ärr efter brännskador, de skyddsmasker som användes var alldeles för dåliga och i ett fall arbetade en anställd med farliga kemikalier helt utan mask.

Fick inte filma

När SVT besöker staden Nakhon Pathom där United Glass fabrik ligger kommer vi dock inte längre än till porten. Företaget vill inte låta oss filma inne i fabriken.

”Vi tillåter inte ens våra kunder att fotografera eller filma produktionen. Metoderna att tillverka glas skiljer sig från bruk till bruk och glasproduktion måste därför till sin natur hållas hemlig”, skriver företagets representant Nattadis Srirathanantchai till oss i ett mejl.

Även organisationen BSCI, Business Social Compliance Initiative, som är en världsomspännande organisation som har som syfte att förbättra arbetsförhållanden kritiserade i augusti 2013 United Glass. Villkoren för arbetarna fick då lägsta möjliga betyg. Fabriken har i det fallet fått fram till augusti i år på sig att åtgärda problemen.

Bra företag att jobba för

Glasarbetaren Prem, som egentligen heter något annat, är dock inte kritisk till sin arbetsgivare. Han har arbetat i tjugo år vid fabriken.

– Jag hade inte stannat så länge om jag inte trivts och inte tyckt att United Glass var ett bra företag att arbeta för, säger han till SVT vid vårt besök hemma hos honom på hans lediga dag.

När Finnwatch gjorde sin rapport föregicks den av ett besök inne i fabriken där organisationens representant gjorde egna iakttagelser. Till detta lades sedan ett flertal intervjuer med arbetare både inom och utom fabriken.

Finnwatch såg bland annat hur en arbetare handskades med farliga ämnen helt utan skyddsmask.

”Arbetarna som utför den här sortens arbete ska bära mask! De har alltid masken med sig och åtminstone varje gång jag gått förbi har de burit mask”, skriver företagets representant Nattadis Srirathanantchai, i sitt mejl till SVT.

Köpt in nya masker

Han berättar också att företaget efter Finnwatchs kritik nu köpt in nya mycket bättre masker och att företaget även gjort flera andra ändringar som Finnwatch också pekat på.

Förutom de dåliga skyddsmaskerna såg Finnwatch vid sitt besök även hur några arbetare bar flip-flop sandaler istället för täckande skyddsskor. I intervjuer med Finnwatch sa arbetarna också att det var okey för företagets ledning att de bar sandaler.

Företagsledningen hävdar dock att arbetarna sedan augusti 2013 är beordrade att bära täckta skor och att sandaler inte är tillåtna. Vi frågar Prem om den saken.

– Det stämmer att vi inte får använda sandaler längre. Förut gjorde vi det, men då hände det att arbetare skar sig och skadade sig på glasrester. Därför är vi nu förbjudna att bära sandaler.

Svag ställning

Det är inte lätt att få thailändska arbetare att öppenhjärtigt tala om sitt företag. Arbetarnas ställning är svag i Thailand och fel ord till fel journalist vid fel tillfällen kan vara tillräckligt för avsked.

Trots att vi söker upp arbetarna oanmält på deras lediga dag utan företagets vetskap är det ändå flera av dem som inte vill säga något alls om förhållandena på fabriken. De som vill tala med oss säger, liksom Prem, att de trivs vid fabriken.

Ytterligare ett problem när det gäller arbetsförhållanden i thailändska fabriker pekar Finnwatch på i sin rapport.

”Lokala myndigheter är ofta ointresserade av dessa frågor och arbetarna själva är inte medvetna om riskerna eller bryr sig inte, eftersom skyddsutrustningen kan göra arbetet långsamt och obekvämt”, skriver Finnwatch.

Fiskars, som äger Iittala och Marimekko har sin kommentar till Finnwatchs rapport sagt att det inte går att kompromissa när det gäller säkerhetsutrustning och att de därför kommer att ligga på än hårdare för att se till att det används fullt ut på United Glass.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk glastillverkning i utlandet

Mer i ämnet